Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AUSZTRIA

2008.03.08

Ausztria

 
Osztrák Köztársaság
Republik Österreich
Ausztria zászlaja Ausztria címere
Ausztria zászlaja Ausztria címere
Nemzeti mottó: nincs
Himnusz: Land der Berge, Land am Strome
Ausztria fekvése
Főváros Bécs
é. sz. 48°13′ k. h. 16°22′
Államforma szövetségi köztársaság
 - Szövetségi elnök Heinz Fischer
 - Kancellár Alfred Gusenbauer

 

Hivatalos nyelv német (osztrák változata),
egyes régiókban: szlovén, horvát, magyar
Függetlenség 1955. július 27
Terület  
 - Összes 83 870 km² (113.)
 - Víz (%) 1.3
Népesség  
 - 2007 évi becslés 8 199 783[1]  (89.)
 - évi népszámlálás 8 184 691
 - Népsűrűség 97 fő/km²
GDP  
 - Összes  (34.)
PPP: $328.4 milliárd
 - Egy főre jutó  (8.)
PPP: $39 000
HDI ()  (.) – 
Pénznem Euró (€)
(1999 előtt, schilling (ATS)) (4217)
Időzóna CET (UTC+1)
 - Nyári időszámítás CEST (UTC+2)
Internet TLD .at
Nemzetközi gépkocsijel A
Hívószám +43
Az Európai Unió tagja.

Az Osztrák Köztársaság (vagy latin eredetű néven Ausztria, németül Österreich vagy Republik Österreich) Közép-Európában található demokratikus köztársaság. Északról Németország és Csehország, keletről Szlovákia és Magyarország, délről Szlovénia és Olaszország, nyugatról pedig Svájc és Liechtenstein határolja. Fővárosa Bécs.

Az ország 1955 óta tagja a ENSZ-nek és 1995 óta tagja az Európai Uniónak. További szervezeti tagságai: WTO, Békepartnerség, NYEU, EBESZ, IMF, OECD.

Földrajz

Domborzat

Ausztria domborzati térképe
 
Ausztria domborzati térképe

Ausztria Közép-Európa déli részén, a Duna felső szakasza mentén fekszik. Területének felét magashegységek, harmadát középhegységek uralják és csak alig ötödére terjednek a medencék, illetve az alacsonyabb dombvidékek.

Ausztria területén öt tájegységet különíthetünk el:

 • Bécsi-medence: A Kárpátok és a Keleti-Alpok északi mészkőhegyei által közrefogott Bécsi-medence területén a mélyre süllyedt ókori kristályos kőzeteket közép- és harmadkori tengeri üledékek borítják. Déli határa a Wechselgebiet és a Bucklige Welt dombos tája, illetve a Steinfeld. A Duna a tájat egy északi mezőgazdasági és egy déli ipari területre osztja.
 • Osztrák-gránitfennsík: A Dunától északra eső területet a Cseh-masszívum déli része, az Osztrák-gránitfennsík foglalja el, amely óidei kristályos kőzetekből (gránit, gneisz) áll. A Duna vonaláig húzódik dél felé, helyenként át is lépve azt. Átlagosan 300-600 m magasságú területén erdőségek termékeny mezőgazdasági tájakkal váltakoznak. Két ismert vidéke a Weinviertel, a borok hazája, és a Waldviertel, az erdők tájegysége. A Duna és a March között a Morva-mező, azaz Marchfeld fekszik. A táj déli részén a Duna völgyének áttörései sorakoznak, a Passaui-völgy, a Wachau, a Nibelungengau és a Strundengau.
 • Észak-burgenlandi-teknő: közvetlenül az Alpokhoz csatlakozó táj, itt helyezkedik el a lefolyástalan Fertő-tó, melyet apró szikes tavak fognak körbe.
 • Keleti-Alpok: Ausztria legnagyobb kiterjedésű tája, melyet szélesen és részarányosan elhelyezkedő nyugat–keleti csapásirányú vonulatok jellemeznek. A Keleti-Alpok több övezetből áll:
  • Az északi üledékes övezet az Északi-Mészkő-Alpok, melynek részei: a Lech-völgyi-Alpok, az Allgäui-Alpok, az Észak-tiroli Alpok, a Salzburgi-Alpok és a Stájer–Alsó-ausztriai-Mészkő-Alpok.
  • A középső kristályos övezet a Központi-Alpok, melynek részei: a Silvretta, az Ötz-völgyi-Alpok, a Stubai-Alpok, a Zillervölgyi-Alpok, a Magas-Tauern, az Alacsony-Tauern és a Gurk-völgyi-Alpok.
  • A kristályos övezettől délre húzódik a Déli Mészkő-Alpok, melynek részei: a Gailtali-Alpok, a Karni-Alpok és a Karavankák.
 • Elő-Alpok és Kelet-Stájer dombvidék: Az alpi vonulatokat északról harmadkori dombvidék kíséri. Ez az Elő-Alpok. A hajdani gleccserek által lerakott morénatakarót a Duna mellékfolyói hullámos dombvidékké szabdalták fel. A központi kristályos vonulat és a déli mészkőövezet között a jégkorszaki morénák által felduzzasztott tavakban bővelkedő Klagenfurti-medence és a harmadkori üledékekkel borított Grazi-medence helyezkedik el. E vidéket a Rába, a Mura és a Dráva változatos dombvidékké formálta.

Legmagasabb pont: Grossglockner (3797 m, Magas-Tauern, Központi-Alpok)
Legalacsonyabb pont: Fertő-tó (Neusiedler See) (115 m)

Vízrajz

Ausztria szatellitfelvételen
 
Ausztria szatellitfelvételen

Folyói: Legjelentősebb folyója a Duna (Donau) (350 km), vízgyűjtő területe az egész ország 96%-ára terjed ki. Kivételt képeznek Vorarlberg (a Rajna területe) a Mühlviertel és a Waldviertel (az Elba és a Moldva területe). A Duna Passaunál lép be Ausztriába, majd 350 km-t tesz meg az ország területén belül nyugat–keleti irányba. Leghosszabb jobboldali mellékfolyói: a Lech, az Inn (360 km), a Traun, az Enns és az Ybbs, valamint a Dráva (Drau) a Murával (Mur) és az Mürzzel. Baloldali mellékfolyói kisebbek, mint pl. a Krems és a March. Az alpesi folyók nem hajózhatók, de fontosak a vízerőművek és a faúsztatásra alkalmasságuk miatt.

Tavai: Ausztria Európa egyik vizekben igen gazdag országa, több mint 9 000 tó fekszik az ország területén. Több ország is osztozik két taván, mely két végén terül el:

 • A Fertő-tó (Neusiedler See) – 232 km² keleten, Ausztria és Magyarország közös tava. Közép-Európa egyetlen sztyeppei tavaként ismerjük. Vízfelülete 320 km², szélessége 5-15 km, hosszúsága 35 km, mélysége 1-1,8 m.
 • A Bodeni-tó (Bodensee) – 539 km2, nyugaton, Ausztria, Svájc és Németország közös tava. A legmélyebb alpesi tó. Fő táplálója és levezetője a Rajna. Legfontosabb kikötője Ausztriában Bregenz.

A számtalan tó közül a Salzkammerguti-tóvidék és a Karintiai-tóvidék jelentős vonzerővel rendelkezik.

 • A Salzkammerguti-tóvidék Stájerországban és Salzburg tartományban fekszik, tavai: a Traunsee 25,7 km&sup2, Ausztria második legnagyobb beltava, az Atter-tó (Attersee) 46,7 km² a jégkori eredetű tavainak legnagyobbika és Ausztria második legnagyobb tava, a Hallstatti-tó (Halstättersee), az Altaussee, a Grundlsee, a Mondsee, a Wolfgang-tó (Wolfgangsee), a Fuschlsee, a Wallersee, a Hintersee, a Trumersee, a Prebersee, a Putterersee, a Stausee, ...
 • A Karintiai-tóvidék Katintia tartományban helyezkedik el, tavai: nagyobbak a Wörthi-tó (Wörthersee), Karintia legnagyobb és egyik legmelegebb tava, az Ossiachi-tó (Ossiacher See), a Millstatti-tó (Millstätter See), éa a Weißensee. Kisebbek a Felder See, a Faaker See, a Klopeiner See, a Keutschacher See, az Afritzer See, a Presseger See... Jégkori gleccserek vájta medencékben, mélyedésekben alakultak ki.

Éghajlat

Az ország éghajlati adottságai igen különbözőek. Az Alpok északi szélénél átmeneti, közép-európai éghajlat uralkodik: itt minden hónapban hullik csapadék, gyakran hűvös a nyár és hideg a tél. Az Alpok belsejében kevesebb a csapadék, a nyár gyakran forró és száraz, a tél hosszú, hóban gazdag, télen az alacsonyabban fekvő területeket sokszor köd borítja. Az Alpok nyugati részén és gyakran keletkezik főn (száraz, meleg, déli szél). Délre tőle száraz és meleg a nyár, a tél enyhe (sokan üdülnek szívesen a Karintiai-tavak mellett). Az ország keleti része mérsékelt éghajlat alá tartozik˙, Burgenlandban pannon klíma uralkodik.

Élővilág, természetvédelem

Ausztria Európa egyik legerdősebb országa. Területének mintegy 46 százalékát erdő borítja. A pannon térségre főleg a bokros lomhullató erdők jellemzőek.

Többnyire a középeurópai állatvilág jellemző az országra; szarvas, vaddisznó, nyúl, fácán, fogoly, róka, borz, nyest és mókus. Az Alpokban főleg zergék, mormoták, és kőszáli kecskék élnek. Emellett jelentős a madárállománya, különösen a Fertő-tó környékén.

Az itt található madárfajok listája.

Természetvédelmi területek:

Nemzeti parkjai

Történelme

A jelenlegi Ausztria földje Európa legrégebben lakott területei közé tartozik: már az őskőkorszakban éltek itt emberek. A vaskorból a hallstatti kultúra nyomait fedezték fel.

Éltek itt egykor illír és kelta törzsek is.

Római és germán uralom

Időszámításunk előtt 15-ben rómaiak foglalták el, Augustus császár légiói a Duna vonaláig jutottak előre. A rómaiak megalapították Noricum provinciát.

A népvándorlás hatásásra az 5. századtól kezdve a medencékben szlávok telepedtek le, a Keleti-Alpok vidékét pedig germán törzsek szállták meg. Az Alpok nyugati térségében és a Duna mentén bajorok vagy bajuvárok telepedtek meg.

Nagy Károly idején az egész területet a Frank Birodalomhoz csatolták. A birodalomban a keleti tartományok őrzésére hozták létre az őrgrófságokat, markokat. Ilyen határvédő grófság volt Marchia Orientalis vagy Ostmark is.

A bajorok területe önálló törzsi hercegséggé vált, és a kalandozó magyar seregek támadásainak célpontja. I. (Nagy) Ottó német király Lech-mezei győzelme (955) után szervezték meg az Ostmark határtartományt, Karintia, Stájerország, Krajna őrgrófságokat.

Babenberg-dinasztia (976-1246)

II. Ottó császár (961/73-983) a keleti határvidéket a bajor Babenberg Lipót őrgrófnak adományozta mint birodalmi hűbérbirtokot. A nyugati magyar határ az ennsburgi csatától (907) az Enns folyónál húzódott, a magyarok, a gyepürendszer többszöri szűkítése mellett csak a bécsi medencében rendezkedtek be tartósan, amely kb. I. István haláláig magyar felségterület volt, (de Melk is csak 967-ben került Lipót kezére). A majd' 150 éves magyar fennhatóságra számos helységnév emlékeztet. A terület neve a 10. századtól kezdve már Ostarrichi, azaz Keleti Birodalom. I. Barbarossa Frigyes császár 1156-ban az őrgrófságot hercegséggé nyílvánította és a Babenberg-dinasztia megerősítette uralmát. II. Harcias Frigyes herceg a a IV. Béla magyar király elleni ütközetben a Lajta mentén életét vesztette, így 1246-ban kihalt a dinasztia.

II. Ottokár cseh király és IV. Béla magyar király egyarán igényt tartott a Babenberg-család területeire, végül IV. Ince pápa a következőképpen osztotta el a vidéket: Ottokár kapta Ausztria, Traungau, Alsó-Ausztria és Salzkammergut földjét, míg V. István, Béla fia örökölte Stájerországot.

A német fejedelmek azonban nem adtak bizalmat Ottokárnak, helyette Habsburg Rudolf gróf kapta a német királyi címet (I. Rudolf, 1273–1291).

Habsburg-dinasztia (1246–1918)

A Habsburg Császár címere
 
A Habsburg Császár címere

II. Ottokár 1278-ban a morvamezei csatában vereséget szenvedett Habsburg Rudolf (1278–1291) és IV. Kun László magyar király egyesült seregeitől, és maga is elesett az ütközetben. E győzelemmel kezdődött a Habsburgok felemelkedése. 1278-ban Habsburg Rudolf megszerezte az osztrák hercegséget, majd a 14. százdban Karintiát, Krajnát, Tirolt, Triesztet és Voralberget, ezzel kialakultak az osztrák örökös tartományok.

1282–1368 Karintia megszerzése, Tirol mint adomány elnyerése, Vorarlberg megvásárlása.

1438–1439 V. Albert az első Habsburg német-római császár.

1477 Miksa herceg és Burgundiai Mária házassága révén uralom alá kerül Németalföld és Burgundia, Hunyadi Mátyás harcai, Bécs elfoglalása (1485).

1491 A Habsburgok egyesítik örökös tartományaikat (Erbländer).

1493–1519 I. Miksa felvirágoztatja az országot. Unokája, V. Károly német-római császár Kasztiliai Johanna révén megszerzi a spanyol trónt, V. Károly öccse, I. Ferdinánd osztrák uralkodó főherceg a cseh, Habsburg Mária (II. Lajos felesége) révén pedig a magyar koronát is (1526 után).

1519–1556 V. Károly német-római császár, spanyol király.

Az Osztrák-Magyar Monarchia térképe
 
Az Osztrák-Magyar Monarchia térképe

1529 A török haderő sikertelenül ostromolja Bécset (először).

1556 V. Károly lemond, birodalmát kettéosztja: A német királyi, majd német-római császárságot öccsére, I. Ferdinándra hagyja, a spanyol földeket II. Fülöp spanyol királyra.

1576 II. Rudolf ellenreformációja nyomán ismét hódít a római katolikus egyház.

1618–1648 A harmincéves háború. Ausztria hatalmi pozíciója gyengül.

1683 A török haderő sikertelenül ostromolja Bécset (másodszor).

1663–1699 Török elleni háborúk. Montecuccoli győzelme Szentgotthárdnál, Savoyai Jenö (Prinz Eugen von Savoyen) hadvezér győzelmei, I. Lipót uralkodása, 1699 karlócai béke.

1701–1714 A spanyol örökösödési háború, a Bourbonoké a spanyol trón

1713 Pragmatica Sanctio, VI. Károly császár biztosítja a leányági örökösödést és az örökös tartományok oszthatatlanságát

1740–1780 Mária Terézia reformjai, állam-, pénz-, oktatás-, hadügy

1780–1790 II. József reformjai, államnyelv a német, jobbágy- és türelmi rendelet

1797–1814 napóleoni háborúk, II. Ferenc német-római császár leteszi a névleges német-római császári címet, 1812-ig a franciák elleni koalíciók kudarcai, 1814-ben a hatodik koalíció győzelme.

1814–1815 a Bécsi Kongresszuson kialakítják Európa új rendjét, Ausztria a Német Szövetség vezető hatalma lesz, létrehozzák a Szent Szövetség

1848–1849 Ferdinánd császár átadja trónját unokaöccsének, I. Ferenc Józsefnek, a forradalmak leverése orosz segítséggel.

1849–1866 A császár megszilárdítja az abszolutizmus rendszerét, háborús vereségek nyomán lemond itáliai tartományairól, külügyminisztere: Alexander Bach.

1867 Osztrák–magyar kiegyezés, dualista államszövetség, közös uralkodó, az Osztrák–Magyar Monarchia megalakulása.

1914–1918 Merénylet Szarajevóban Ferenc Ferdinánd trónörökös ellen, kitör az I. világháború, 1916 Ferenc József halála, a Monarchia széthullása, I. Károly császár trónfosztása.

Az első köztársaság kora (1918–1945)

1916-ban I. Ferenc József halálakor az Osztrák–Magyar Monarchia összeomlása gyakorlatilag megkezdődött. A császárt követő I. Károly császár 2 évvel később lemondásra kényszerült.

1918. november 12-én az Osztrák Ideiglenes Nemzetgyűlés kikiáltotta a Osztrák Köztársaságot. 1920-ban a Saint-Germainben meghozott béke megtiltja Ausztria egyesülését Németországgal. A béke rendezte, de ugyanakkor lecsökkentette az ország területét, és felelőssé tették a háború kitöréséért. Új alkotmány adnak ki, melyben az országot szövetségi állammá alakítják.

A hatalmas Osztrák-Magyar Monarchiából egy megkisebbedett Ausztria maradt. A továbbiakban az országnak sok problémával kellett szembenéznie. Nagy volt a munkanélküliség és az élelmiszerhiány. Ausztria nem tudta élelmezni önmagát. További baj volt, hogy az egykori birodalomból Ausztriára maradt egy hatalmas hivatalnoksereg. Emellett 15 százalékos volt az infláció, és az ország jó piacai a Saint-Germain-ben aláírt béke miatt külföldre kerültek. Maguk a tartományok sem hittek abban, hogy az ország képes lesz fennmaradni. Vorarlberg Svájchoz, Tirol és Salzburg Németországhoz csatlakozott volna. A szocialista párt választási programja is tartalmazott egy Anschluss paragrafust. De a győztes hatalmak mindenképpen ragaszkodtak egy önálló Ausztriához. Az ország azonban nem ment csődbe, ugyanis több ország segélyt nyújtott Ausztriának.

Ausztria sorsa némileg eltért a többi vesztes állam sorsától. Az újonnan választott kormány sikerrel vezette át az országot a királyságból a demokráciába. A szélsőséges pártok sem tudtak annyira megerősödni, hogy bármilyen módon veszélyeztessék a kormányt. Az 1920-as években valamennyire fejlődött is az ország. Megduplázódott a személyautók száma, az idegenforgalom területén több mint kétmillióval nőtt az igénybe vett szállások száma.

A gazdasági világválság azonban véget vetett ennek a fejlődésnek. Az osztrák ipar 70 százalékát érintette súlyosan. Kb. 200000-ről 557000-re nőtt a munkanélküliek száma, és mindennapossá váltak a tüntetések és a véres utcai harcok. A kormányzó ÖSP (Osztrák Szociáldemokrata Párt) nem tudott megküzdeni a gazdasági válság nehézségeivel, így az 1930-as években egyre erősödött a nacionalista előretörés. Hamarosan azonban egy új problémával kellett szembenézni: a Németországból átirányított, és egyre veszedelmesebb ,,hitleristák’’-kal. Megkezdődött az Anschluss (Csatlakozás) gondolat féktelen hirdetése, és az osztrák náci párt előretörése. Ez a helyzet válaszút elé kényszerítette a Dolfuss-kormányt. Engelbert Dolfuss kancellár (1932–34) a fő ellenséget a baloldalban látta, ezért felfüggesztette az alkotmányt, majd betiltotta a pártokat és fasiszta mintára szövetségi alkotmányt fogadtatott el. Ám a nácik azt szerették volna elérni, hogy Ausztria Németország része legyen. Dolfuss kancellár meggyilkolásával azonban pont ennek az ellenkezőjét érték el. Hitler is levonta a tanulságot, hogy Ausztria erőszakos bekebelezése egy táborba gyűjtheti a nyugati hatalmakat.

Utódja, Kurt Schuschnigg kancellár (1934–1938) visszatérhetett volna az alkotmány alapjaihoz, csakhogy ugyanazt folytatta, amit elődje elkezdett. Emiatt a munkásság és a kormány teljesen szembekerült egymással. Az emberek nagy része és a pártok eltávolodtak tőle. Schuschniggra hatalmas nyomás nehezedett, és 1936-ban kénytelen volt elfogadni egy szerződést, amellyel Ausztria Németország szövetségese lett. Tudta, hogy a német hadseregben már beszélnek a bevonulásról. A nyugati hatalmak csak szóban tiltakoztak az Anschluss ellen. Schuschnigg magára maradt. 1938. március 12-én a német hadsereg bevonult Ausztriába, s másnap Hitler az ún. Anschluss-szal beolvasztotta birodalmába az országot.

Németország részeként (1938-1945)

1938. március 13-án Hitler kimondta az Anschluss-ot. Ausztria ezzel Németország része lett Ostmark néven, és mint független állam megszűnt. A nép ünnepelt, szinte kivétel nélkül örömmámorban úszott az egész ország. Az új kancellár Seyss-Inquart lett, aki szívesen segített a Führernek terve végrehajtásához.

Bécsben a birodalmi nácik szerezték meg a fontosabb pozíciókat az osztrák barnaingesek elől. Megkezdődött a tartományok átnevezése, az új hivatalok létesítése illetve a németországi törvények bevezetése. Bécset vidéki metropolissá minősítették be, és ,,a Kelet- Hamburgia’’ nevet adták neki.

Hitler természetesen magával rántotta a háborúba Ausztriát is.

A második köztársaság kora (1945 után)

Ausztria a II. világháború alatt sok bombakárt szenvedett. Még folytak a harcok az ország területén, amikor 1945-ben az új ideiglenes kormány újra hatályba helyezte a szövetségi alkotmányt. A második világháború befejeztével a győztes nagyhatalmak csapatai elfoglalták és egy évtizeden át megszállva tartották Ausztriát, és négy megszállási övezetre osztották.

1955. május 15-én Bécsben aláírták az államszerződést, melyben az ország visszakapta szuverenitását. A szerződés megtiltotta az államnak a Németországgal való gazdasági és politikai egyesülést és a fegyverkezést. Németországot pedig kötelezték, hogy lemondjon minden Ausztriát érintő igényéről. A hadseregek kivonulása után Ausztria örökös semlegességét alkotmányban rögzítették.

1945–1966 között az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szocialista Párt koalíciója vezette az országot. 1955-ben az ENSZ, majd 1960-ban az EFTA tagja lett.

1989-ben Ausztria kérelmezte felvételét az Európai Unióba. 1994-ben a lakosság népszavazással jóváhagyta a csatlakozást. 1995. január 1. óta az Unió tagja.

Államszervezet és közigazgatás

Alkotmány, államforma

Ausztria államformája szövetségi köztársaság. Az ország alkotmányát a szövetségi alkotmánytörvény határozza meg, melyet 1920-ban fogadtak el, majd 1929-ben és 1945-ben is módosítottak.

Az államfő a szövetségi elnök, akit a nép közvetlenül választ meg, mandátuma 6 esztendőre szól. Az államfő feladatkörébe tartozik a kormány kinevezése és felmentése.

 

Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás

A végrehajtó hatalom a kormány, melynek élén a szövetségi kancellár (Bundeskanzler) áll. A kormány tagjai: az alkancellár, a miniszterek és az államtitkárok.

A törvényhozó hatalom a parlament, azaz Szövetségi Gyűlés (Bundesversammlung), mely kétkamarás:

 • Alsóháza a képviselőház, a Nemzeti Tanács (Nationalrat) – 183 tag, 4 éves mandátummal rendelkezik.
 • Felsőháza a szövetségi tartományok képviselete, a Szövetségi Tanács (Bundesrat) – 62 képviselő, a tartományi parlamentek delegálják őket. Minden tartomány minimum 3 főt küldhet (pl. Vorarlberg és Burgenland), illetve még a tartományok népességszámát tekintve ez kiegészül további létszámmal (pl. Bécs 11 fő) – maximum 12 fő (pl. Alsóausztria).

A Szövetségi Gyűlés az államfő beiktatásakor kezdi meg munkáját.

Közigazgatási felosztás

Ausztriát 9 szövetségi tartomány (Bundesland) alkotja. A tartományokat a tartományi kormányok igazgatják (Landesregierung). A szövetségi kormányzatok élén a tartományi vezetők állnak (Landeshauptmann). Bécsben ez a tisztség megegyezik a polgármesterével, a tartományi kormány pedig a városi szenátussal. A települések vezetői a polgármesterek (Bürgermeister).

 

    Ausztria tartományai (Bundesland) Székhely Népesség [2] Helyezés
The States of Austria
1 Burgenland Kismarton (Eisenstadt) 280,350 9
2 Karintia (Kärnten) Klagenfurt 560,753 6
3 Alsó-Ausztria (Niederösterreich) St. Pölten 1,588,545 2
4 Felső-Ausztria (Oberösterreich) Linz 1,405,986 3
5 Salzburg Salzburg 529,085 7
6 Stájerország (Steiermark) Graz 1,203,986 4
7 Tirol (Észak-Tirol és Kelet-Tirol) Innsbruck 698,472 5
8 Vorarlberg Bregenz 364,611 8
9 Bécs (tartomány) (Wien) Bécs (Wien) 1,660,534 1

Politikai pártok

 • Österreichische Volkspartei (ÖVP) – Osztrák Néppárt
 • Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ) – Ausztria Szociáldemokrata Pártja
 • Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) – Osztrák Szabadságpárt
 • Bündnis Zukunft Österreich (BZÖ) – Szövetség Ausztria Jövőjéért (A BZÖ megalakulása)
 • Grüne Alternative Liste – Zöld Alternatíva Lista
 • Liberales Forum (LiF) – Liberális Fórum

Népesség

Ausztriának mérsékelten növekvő a népessége. 1950-ben még 6.9 millióan lakták az országot, 1970-ben már 7.5 millió volt az ausztriaiak száma, húsz évvel később, 1990-ben pedig meghaladta a 8 milliót. Jelenleg (2007) Ausztria népességének becsült száma 8.3 millió körül van. A környező országok többségével ellentétben, Ausztriában a népességnövekedés bár alacsony, de továbbra is pozitív: 0,23%.

A születéskor várható élettartam relatíve magas: férfiak – 75 év, nők – 81 év

A lakosság 66%-a él városokban (2003). Legnépesebb települések: Bécs, Graz, Linz, Salzburg, és Innsbruck.

Etnikai, nyelvi, vallási megoszlás

Az ország hivatalos nyelve a német. 2001-ben a népesség 88.6%-a vallotta magát német anyanyelvűnek.

Regionális szinten (Karintiában és Stájerországban) a szlovén, valamint (Burgenlandban)települési szinten a magyar és a horvát számít hivatalos nyelvnek. A Bécsben élő csehek és szlovákok is elismert történelmi kisebbségnek számítanak.

Beszélt nyelvek Ausztiában 2001-ben:

* török 2.4%,
* szerb 2.2%,
* horvát 1.6%,
* magyar 0.5%,
* bosnyák 0.4%.

Az osztrákok döntő többsége római katolikus vallású (78%), de vannak kisebb protestáns (főleg lutheránus) közösségek szerte az országban (5%). A bevándorlók közül a törökök és a bosnyákok többnyire muszlim vallásúak. A szerbek a kereszténység keleti formáját követik, azaz a Szerb Ortodox Egyházhoz tartoznak.

Gazdaság

A hűvös és csapadékos Alpok magasabban fekvő területeit az erdőgazdálkodás, a havasi pásztorkodás és a turizmus hasznosítja, míg a védett völgyekben a zöldmező-gazdálkodás és a könnyűipar honosodott meg.

Mezőgazdaság

Tehenek a Schneeberg hegyen
 
Tehenek a Schneeberg hegyen

Sokoldalú és önálló mezőgazdaság, valamint fejlett étkezési kultúra jellemzi Ausztriát. A mezőgazdaság belterjes, 90%-ban önellátó, a lakosság kis részét foglalkoztatja.

 • Földterület megoszlása a művelési ágak arányában: erdő 39,5%, egyéb 15,6%, legelő 25%, szántó 18,7%, kert 1,2%
 • Legjelentősebb termesztett növények: árpa, kukorica, burgonya, cukorrépa, búza, rozs, zab, alma, körte, szilva, cseresznye, ribizli.
 • Az erdőgazdálkodás, fakitermelés fontos szerepet játszik az ország gazdasági életében.
 • Legjelentősebb tenyésztett állatok: sertés, baromfi, szarvasmarha, juh.

Ipar

 • Bányászat: Ausztria ásványkincsekben gazdag ország. Az Alpokban világ egyik legnagyobb volfrám lelőhelyével, a legnagyobb földalatti magnezitbányászattal, a Bécsi-medencében Európa legmélyebb földgázfúrásával (8552 m), illetve Matzenban (Alsó-Ausztria) Közép-Európa legnagyobb kőolajtelepével büszkélkedhet. Nyersanyagokban importra szorul (vas, acél).

Bányászati termékek:

 • Feldolgozó ipar: Az ipar elsősorban a tartományok fővárosai köré és a fontos közlekedési útvonalak mentére koncentrálódott (Traisen- és Ybbs völgye, Mura-Mürz-völgye).
  • vas-, acélipar: jelentős, központja Linz
  • színesfém-, alumíniumkohászat
  • gépgyártás: jelentős, járműipar: központja Steyr
  • vegyipar: jelentős
  • fa-, papíripar: jelentős
  • textilipar, ruhagyártás: főleg Bécs
  • élelmiszeripar: az egész ország területén mindenütt
  • élvezeti cikkek gyártása: az egész ország területén mindenütt
  • sörgyártás
  • építőanyag- és építőipar
  • vegyipar, kőolajtermékek: Linz, Sankt Pölten, Schwechat, Traiskirchen

Energiagazdálkodás

Dunai vízerőmű
 
Dunai vízerőmű

1978-ban a parlament megtiltotta a nukleáris energia használhatát, 50,5%-49,5% szavazati aránnyal. Így Auszria elektromosságának több mint felét vízerőművek állítják elő. Szél, nap és biomassza erőművek együttes használatával az ország energia szükségletének 80%-a megújuló energiaforrásokból származik.

Kereskedelem

 • Fontos külkereskedelmi partnerei: az Európai Unió tagállamai, Svájc, USA.

Idegenforgalom

Az ország kulturális színvonala, fejlett infrastruktúrája az idegenforgalom alapja. Műemlékei, természeti szépségei, gyógyfürdői és síterületei egyaránt vonzzák a kirándulókat. Mindezek évről évre biztosítják az idegenforgalomból származó magas bevételt. Idegenforgalmi bevételeit tekintve a világelsők között van. 1999-ben 17,6 millió külföldi kereste fel az országot, ennek fele Németországból érkezett. Legfontosabb célterületei: Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Bécs.

Közlekedés

Szárazföldi közlekedés

 • Közúti útvonalainak hossza (2003): 133 700 km
 • Vasútvonalainak hossza (2004): 5 801 km.

Vizi közlekedés

 • Az ország vizi közlekedése a Duna mentére korlátozódik. Fontosabb kikötővárosok (összesen 4 kikötője van): Linz, Bécs, Enns és Krems.
 • Az ország kereskedelmi hajóflottája 10 hajóból áll, 46 563 BRT.

Légi közlekedés

Ausztria reptereinek száma (2003) 55. Legjelentősebb nemzetközi repülőterek:

 • Flughafen Wien-Schwechat: a legjelentősebb repülőtere Ausztriának
 • Flughafen Graz-Thalerhof: Graz repülőtere
 • Flughafen Linz-Hörsching: Linz
 • Flughafen Klagenfurt: Klagenfurt repülőtere
 • Salzburg Airport W. A. Mozart: Salzburg repülőtere
 • Flughafen Innsbruck: Innsbruck repülőtere
 • Vorarlbergben a Flughafen Altenrhein (CH) és Friedrichshafen (D) áll az utazóközönség rendelkezésére.

Kultúra

Oktatási rendszer

Az osztrák oktatási törvény 9 éves kortól minden fiatalnak előírja az iskolakötelezettséget. 1774-ben Mária Terézia reformtörvényei szorgalmazták először az ingyenes oktatást, mely ma is létezik Ausztriában.

Az országban 18 egyetem működik, a legnagyobb a Bécsi Egyetem (alapítása: 1365). További nevesebb intézmények: a Grazi Egyetem, az Innsbrucki Egyetem, és a Salzburgi Egyetem. Ausztriának két műszaki egyeteme, illetve emellett bányászati, mezőgazdasági, kereskedelmi főiskolája is van. Öt művészeti és zeneakadémia kínálata egészíti ki a felsőoktatási képzés lehetőségeit.

Tudomány

Sigmund Freud 1938-ban
 
Sigmund Freud 1938-ban

Kulturális intézmények

Könyvtárak:

Ausztriában 2 400 könyvtárban kereshet köteteket az olvasók. Legnagyobb gyűjteménye a Nemzeti Könyvtárnak van (alapítva: 1526), dokumentumai 816-ig vezethetők vissza.

Múzeumok:

 • Bécsi művészeti és tudományos értékeket bemutató műgyűjteményei, magángyűjteményei nemzetközi rangra tettek szert. Népszerűek a Művészettörténeti Múzeum és az Albertina.
 • Salzburgban két múzeum is emléket szentel a város szülöttjének, Wolfgang Amadeus Mozartnak a tiszteletére.

Művészetek

Népművészet  •  Építészet  •  Festészet  •  Szobrászat  •  Iparművészet  •  Zene  •  Tánc  •  Irodalom  •  Színház  •  Fotóművészet  •  Film
 • Építészet

A barokk kiemelkedő és termékeny alkotói: Johann Bernhard Fischer von Erlach (16561723) és Johann Lucas von Hildebrandt (16681745). Az organikus építészet 20. századi legismertebb osztrák mestere Friedensreich Hundertwasser (19202000).

 • Képzőművészetek

Világszerte ismert mesterek: Gustav Klimt (18621918) festő, a szecesszió vezető képviselője, Oskar Kokoschka (18861980) festő és író, az expresszionizmus kimagasló alakja, Alfred Kubin (18771959) grafikus és illusztrátor és Egon Schiele.

 • Irodalom

Neves költők, írók: Walther von der Vogelweide (1170 k. – 1230 k.), az udvari líra ismert személyisége, Franz Grillparzer a 19. század legjelentősebb osztrák drámaírója, Nikolaus Lenau (18021850), a természet szépségének költője, Ferdinand Raimund (17901836) és Johann Nepomuk Nestroy (18011802) a bécsi Népszínház drámaszerzői, Adalbert Stifter (18051868) és Marie von Ebner-Eschenbach (18301916) írók, Arthur Schnitzler (18621931) és Hugo von Hofmannsthal drámaírók, a 19–20. század fordulójának jelentős alkotói, Rainer Maria Rilke (18751926) a tárgyias költészet kiváló alakja. A 20. századi osztrák irodalom tehetségei: Robert Musil (18801942), Georg Trakl (1887–1914), Stefan Zweig (18811942), Heimito von Doderer (18961966), Elias Canetti (1905–), Ingeborg Bachmann (19261973), Paul Celan (19201970) és Peter Handke (1942–). (Nobel-díjas) írók: Alfred Hermann Fried, Elfriede Jelinek és Bertha von Suttner. Lásd még: Osztrák költők, írók listája

 • Filmművészet
 • Zene
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791).
 
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791).

Ausztria és főleg Bécs, Salzburg neve szorosan összekapcsolódik a komolyzenével és a zenei rendezvényekkel. Klasszikus zeneszerzők: Anton Bruckner, Joseph Haydn (17321809), Gustav Mahler (18601911), Wolfgang Amadeus Mozart (17561791), Franz Schubert (17971828), Richard Strauss (18641949).

Az osztrák zenetörténetben rangot képvisel a Bécsi Zeneakadémia neve. Világhírűekké váltak a Bécsi Filharmonikusok, a Bécsi Szimfonikus Zenekar és a Wiener Sängerknaben kórus.

Az osztrák fővárosban két operaház, a Volksoper (1904) és a Bécsi Állami Operaház (Wiener Staatsoper) (1869) szolgálja a zenerajongók igényeit. Zenei előadásokat láthatnak a Várszínház (Burgtheater) látogatói is.

Számos zenei rendezvény otthona a nyári időszakban egész Ausztria, Bécsben, Bregenzben, Salzburgban rendeznek ünnepi zenei sorozatokat, 2006 pedig Mozart éve volt az osztrák kulturális életben.

A popzenében nemzetközi sikert ért el Falco popénekes és az Opus együttes.

 

Látnivalók

UNESCO világörökség része (8 látnivaló)

Schönbrunn Bécsben
 
Schönbrunn Bécsben

További fontosabb kulturális látnivalói, templomai, kolostorai, várai és kastélyai:

Sport

A labdarúgás -csakúgy mint a többi európai országban- a legnépszerűbb sportág Ausztriában.2008-ban Ausztria ad otthont a Labdarúgó Európa Bajnokság-nak, Svájccal közösen.híres klubok: Austria Wien,Sturm Graz.Az Austriában Nyilasi Tibor is játszott.Az osztrák válogatott eddig 7-szer vett részt Világbajnokságokon, legjobb eredménye egy bronzérem 1954-ből, legutóbb 1998-ban sikerült kijutniuk. A másik nagyon népszerű sport a síelés.Minden formában: alpesi sí, síugrás, snowboard.Az osztrák síelők dominálnak a szakági világkupákban. A kitzbüheli verseny olyan mint a Forma1-ben Moanco.A többi téli sport is nagy népszerűségnek örvend, a jégkorong ligában a magyar Alba Volán is részt vett. A Forma-1-ben is sikeresek az osztrákok.Két világbajnokuk van: Jochen Rindt (1x-1970-Lotus) és Niki Lauda (3x-1975,1977-Ferrari,1984-McLaren).A legnépszerűbb pilóták közé tartozott Gerhard Berger, aki 10 futamgyőzelmet aratott pályafutása során, versenyzett a Ferrari és a McLaren színeiben is.Ayrton Senna barátja volt,amit nemsokan mondhattak el magukról. Van osztrák licenszű csapat is a Forma-1-ben, a Red Bull.

vége

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cephalexin 500mg 500ct Kelhatist

(Kelhatist, 2019.11.03 19:11)

Viagra Gratuit Essai Cheap Tadalafil Generic [url=http://bmamasstransit.com]cialis[/url] Free Shipping Dutasteride Internet Shipped Ups Viagra Farmacia Acquisto

Get Fluoxetine 40mg Ups Direct Pharmacy Kelhatist

(Kelhatist, 2019.10.24 17:01)

Amoxicillin Dosing Sinus Infection [url=http://cheapviapill.com]viagra[/url] 200 Mg Viagra Sale Cialis Et Periode Refractaire Propecia Potenzprobleme

Annular psychopaths commonly, hot oliguric bacteraemias.

(inezawuhox, 2019.05.28 14:16)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Buy Prednisone Online[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Online</a> fqb.svgv.bcpz2.eoldal.hu.joh.ri http://mewkid.net/buy-prednisone/

The barbiturates, varies ethically profit.

(jeqolotifi, 2019.04.02 09:15)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Buy Prednisone Online[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20 Mg</a> awq.wklg.bcpz2.eoldal.hu.iwt.dv http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Bradycardia abscess revertants reiterates, marrow.

(kibcadamascc, 2019.04.02 07:53)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Without Prescription[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Dr Prescription</a> zel.bplb.bcpz2.eoldal.hu.vnw.ts http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

In strangulated ligations abnormality, internet eosinophilia.

(ayariluisimi, 2019.04.02 05:59)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone 20mg[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> pqj.xlci.bcpz2.eoldal.hu.cgj.ht http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Keep fluorescence half-toning abandoning sheared benefit.

(iwexcugozipiy, 2019.03.15 20:33)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Without Prescription[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20 Mg</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Welcome to Verona - ITALY

(ArrenCiz, 2017.05.18 14:41)

Welcome to Verona - ITALY

Drive through Verona on Segway and discover the most beautiful sights it has to offer.
On this tour you will follow the magnificent Old City where many popular tourist attractions are located.
The Segway tour is in small groups of max 5 people and it takes about 2 hours.

<a href=http://segwayverona.com/book.html>SEGWAY VERONA LINK</a>

We offer one great different experience to move around Verona, by Segway you will save time and energy enjoying everything from a new point of view. Visit Verona on Segway.
Discover Verona from one new point of view by Segway, one easy, electric and self-balancing vehicle. Ideal for families,couples, individuals who want to enjoy a fantastic and costumed experience by working in small groups.Innovative and with a competitive staff, we aim at fascinating everyone who tries it, starting with a little training if you are new to Segway; putting you at ease and showing you everything which Verona has to offer.
Why choosing us is a profitable choice?

Why Segway?
1. Very easy to use and considered highly user-friendly, segway is an affirmed reality in each main city with millions of satisfied customers; what are you waiting? Give it a try!
2. Moreover thanks to segway we can meet all customer needs, pain and sweat will be only a remote memory, don't be worried if you may have problem in cycling, you need only to stand and enjoy it.
3. Furthermore you won't be alone, one person will be with you to give assistance if you may need it, we will provide you with audioguide which allows you to admire any verona marvel meanwhile you can take pics for a full immersion in our unbelievable experience.

<a href=https://veronasegwaytours.com/ticketshop#regdl=segway-historic-tour-in-verona>segway-historic-tour-in-verona</a>

Venue

It is easy to reach us by car as there is a parking lot right opposite our agency (Cittadella Parking Verona), or by busses 11-12-13-51-52-90-92 that depart from Verona Porta Nuova railway station (B1 platform) and arrive at the Piazza Bra. We are distant almost 300 mt from it.

https://veronasegwaytours.com/
http://segwayverona.com/

Contacts: Telephone number +39 045 594949.
italy, Verona, Piazza Cittadella 11b

as

(kj, 2012.06.20 06:07)

jo info