Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HORVÁTORSZÁG

2008.02.22

Horvátország

Horvát Köztársaság
Republika Hrvatska
Horvátország zászlaja Horvátország címere
Horvátország zászlaja Horvátország címere
Himnusz: Lijepa naąa domovino
Horvátország fekvése
Főváros Zágráb
é. sz. 45°57′60’’, k. h. 16°00′00’’
Államforma köztársaság
 - Köztársasági elnök Stjepan Mesić
 - Miniszterelnök Ivo Sanader

 

Hivatalos nyelv horvát
Függetlenség 1991 
Terület  
 - Összes 56 542 km² (123.)
 - Víz (%) 0,01
Népesség  
 - 2007 évi becslés 4 493 312[4]  (119.)
 - 2005 évi népszámlálás 4 495 904
 - Népsűrűség 83 fő/km²
GDP  
 - Összes 34 311 millió dollár
 - Egy főre jutó 4550 dollár
HDI ()  (.) – 
Pénznem kuna (HRK) ([[ISO 4217|]])
Időzóna CET (UTC+1)
 - Nyári időszámítás CEST (UTC+2)
Internet TLD .hr
Hívószám +385

Horvátország (hivatalosan Horvát Köztársaság, horvátul Republika Hrvatska) közép-európai állam, Magyarország déli szomszédja. A két ország több mint 800 éves közös történelemre tekint vissza, lévén hogy 1102 és 1918 között reálunióban állt egymással.

Földrajz

Műhold felvétel
 
Műhold felvétel
 

Az ország a Balkán-félsziget északnyugati részén fekszik. Északnyugatról Szlovénia, északról Magyarország, keletről Szerbia, valamint Bosznia és Hercegovina, délkeleten pedig egy rövid szakaszon Montenegró határolja. Délnyugaton az Adriai-tenger alkotja természetes határát. A hosszú tengerpart az ország különlegessége.

Geopolitikai szempontból két fő részre osztható:

 • Belső-Horvátország (Panonska Hrvatska)
 • Adriai Horvátország (Jadranska Hrvatska)

Éghajlat

Az ország éghajlata a belső vidékeken mérsékelt kontinentális, száraz és forró nyár, hideg, csapadékos tél jellemzi. A hegyekben jellegzetesen hegyvidéki klíma uralkodik hűvös nyárral és hóban gazdag, hideg téllel. A tengerpartokon mediterrán az éghajlat: forró és száraz nyár, enyhe és csapadékos a tél a partvidéken. Az átlaghőmérséklet Horvátországban januárban -5–10 °C, augusztusban 13–26 °C körül alakul.

Domborzat

A táj az ország kis területe ellenére változatos. Legmarkánsabban kirajzolódó tájegységei:

 • Dráva-Száva-vidék (Nizinska Hrvatska): A Szávától északra eső részét Dráva-Száva közének is nevezik. A területen alföldet és dombvidéket egyaránt találunk. Fő tájegységei nyugaton a Zágrábi-medence (Zagrebačka kotlina) és a Horvát-középhegység (Zagorje), keleten a Szlavón-röghegység (Slavonske planine), a Drávamenti-síkság (Podravska ravnica) és az Alsó-Száva-síkság (Posavska ravnica).
 • Dinári-hegység (Dinaridi): Északnyugat–délkeleti irányban húzódik. Horvátországot kettéosztja, illetve vonulatai hosszú határszakaszt képeznek Bosznia-Hercegovinával. A boszniai határ mentén található az ország legmagasabb pontja, a Dinara (1831 m.), amely egyben az egész hegység legmagasabb csúcsa és névadója. A hegység kőzete mészkő. A hegyvonulat átlagos magassága 1000-1500 m, legnyugatibb láncai a tengerpartot szegélyezik. A Dinári-hegység horvátországi szakaszának két fő tájegysége Gorski Kotar és Lika hegyvidéke.
 • Horvát tengerpart vagy Horvát Adria (Hrvatska obala): az Adriai-tenger horvátországi partvidéke szárazföldön 1778 km partvonalat jelent, de ha a szigetek kerületét is figyelembe vesszük, összesen 5835 km. A Horvát Adria szigeteinek száma 1185, szigetpartjainak hossza 4057 km. Horvátország legnagyobb szigetei: Krk, Cres, Brač, Hvar, Pag, Dugi Otok és Rab. A lakott szigeteinek száma 66. Az ország legnagyobb öblei a Kvarner-öböl, és a ?ibeniki–öböl. A horvát tengerparthoz két nagy félsziget is tartozik: északi részén az Isztriai-félsziget, déli részén, Split és Dubrovnik között a Peljeąac-félsziget. Az Adria-part észak–dél irányban fokozatosan mélyül, átlagos mélysége 250 m, legmélyebb pontja 1330 m. Mélysége északon átlagosan 20–50 m között mozog. A víz sótartalma jellegzetesen magas, északon 31-33‰, délen 38‰. A horvát Adria-part karsztos part, a világ legjobban tagolt tengerpartja. Idegenforgalmi szempontból a horvát Adria alapvetően három nagyobb részre osztható: Isztriai-félsziget, Kvarner-öböl és Dalmácia tengerpartja.

Vízrajz

Kornati Nemzeti Park
 
Kornati Nemzeti Park

Az ország tengeri felségvizeinek felszíne: 31067 km².

Folyóit tekintve az ország északi része vizekben gazdag: a Dráva-Száva-vidéken a Duna (188 km), a Dráva, és a Száva (562 km) jelentős. A hegyvidékekről a Kulpa, a Mura és a Neretva folyók gyűjtik össze a kisebb patakok vizeit. A tengerparton csak kevés és többnyire kisebb folyó található, mint a Mirna, a Krka, a Zrmanja és a Cetina.

Az országban körülbelül harminc természetes van, közülük a legnagyobbak: a Vranai-tó (Vransko jezero) Zárától délre (30 km²) és a Perucko-tó Splittől északra (13 km²). Jelentős tavai még: a Dráva-víztározók (kb. 30 tó) és a Krusčicai-víztározó.

Élővilág, természetvédelem

Paklenica Nemzeti Park
 
Paklenica Nemzeti Park

Természetvédelmi területekben igen gazdag ország: nyolc nemzeti parkja, tíz természeti parkja, két szigorúan védett rezervátuma, hetvennégy különlegesen védett rezervátuma, nyolcvan természeti emlékhelye, harminckét védett tájegysége, harminchat parkerdeje van.

Nemzeti parkjai:

Történelem

Ókor

A mai Horvátország területén a rómaiak illír és pannon törzseket találtak. A terület egésze Augustus császár korában került szilárdan római uralom alá. A birodalom bomlásakor először a Nyugatrómai Birodalom része lett, de annak bukása után a dalmát partvidék szigeteit és városait Bizánc vonta ellenőrzése alá.

Középkor

A horvát honfoglalás a 7. században (Oton Iveković festménye)
 
A horvát honfoglalás a 7. században (Oton Iveković festménye)

Horvátország történetének első századaiban még nem volt egészen egyértelmű, hogy a horvátok Bizánc befolyása alatt maradnak-e, vagy pedig körükben is a nyugati kereszténység szilárdul meg. Horvátország nyugati jellegű kulturális és politikai orientációjára végül is a Frank Birodalom keleti terjeszkedése, a Velencei Köztársaság befolyása, és nem utolsó sorban a Magyarországgal 800 éven át fennálló nyolcszáz éves perszonálunió volt döntő hatással.

Honfoglalás és államalapítás

A népvándorlás korát megelőzően a horvátok még a Kárpát-hegység északkeleti lejtőin éltek. Ezt a vidéket középkori források még Fehér-Horvátország néven említik (a mai Lengyelország délkeleti része, Krakkó környéke). A horvátok a 7. század végén telepedtek le a Balkán-félsziget nyugati részén.

Az Adriai-tenger északi partvidékéig húzódó horvát törzsek szláv nyelvet beszéltek, és két nagyobb fejedelemséget hoztak létre:

 • Az északi horvát államot a történészek a Pannon-Horvátország (Panonska Hrvatska) névvel jelölik. Lakói főleg mezőgazdasággal, kézművességgel és kereskedelemmel foglalkoztak.
 • A déli horvát állam Tengermelléki Horvátország (Primorska Hrvatska) néven ismert. Lakói főleg a latin nyelvű városok (Dalmácia) és Velence kulturális és gazdasági befolyásának voltak kitéve.
Az első horvát király, Tomiszláv (?-928) szobra Zágrábban
 
Az első horvát király, Tomiszláv (?-928) szobra Zágrábban

A két vidéket, Horvátország tengermelléki és Kárpát-medencei részét a mai napig meglehetősen eltérő kulturális és gazdasági sajátosságok jellemzik.

A kereszténység felvétele a 9. századra fejeződött be. 879-ben VIII. János pápa Dux Croatorum („horvát fejedelem”) néven említi Branimir fejedelmet. Horvátország 925-ben lett királyság, első uralkodója Tomiszláv volt, aki a két államot egyesítette. A független horvát királyság IV. Péter Kreąimir uralkodása alatt (1058-1074) érte el fénykorát.

A középkori Magyar Királyság társországaként

1102-től, a horvát uralkodóház kihalása után, a horvát királyi jogok és címek a magyar királyt illették meg. Trónutódlási harc kezdődött: a horvát nép és nemesség egy része Árpád-házi királyt akart, másik része pedig a megmaradt horvát nemességből akart királyt választani. A tárgyalásokat a horvát nemességgel Könyves Kálmán magyar király vezette, akit végül Tengerfehérváron (Biograd na Moru) horvát királlyá koronáztak. A Könyves Kálmán és a 12 horvát törzsfő közti megegyezés neve Pacta conventa. Ettől kezdve egészen az I. világháború befejezéséig Horvátország és Magyarország reálunióban állt egymással, azaz a két ország az egyszerű perszonáluniónál erősebb kapcsolatban volt a Magyar Királyság keretén belül. Horvátország így soha nem alkotta Magyarország szerves részét, hanem századokon keresztül annak nagyfokú autonómát élvező társországa volt, változó területtel és önkormányzattal.

A Horvátországgal szomszédos tengerparti terület, Dalmácia gazdag városai a 11. századig bizánci, majd pedig felváltva hol magyar, hol velencei fennhatóság alatt álltak. A Velencei Köztársasággal vívott évszázados háborúk után végül Nagy Lajos király itt is teljessé tette a magyar uralmat, miután a legdélebbi és egyben leggazdagabb dalmáciai kereskedővárost, Raguzát (Dubrovnik) is megszerezte.

A dalmáciai Klissza vára egy 1571-es ábrázoláson
 
A dalmáciai Klissza vára egy 1571-es ábrázoláson

Az 15. század első felében a Magyar Királyság meggyengült a folyamatos török támadás következtében, és a mai Bosznia-Hercegovina területét - amelynek nyugati és déli végei addig Horvátországhoz tartoztak - a törökök elfoglalták. Ezzel egyidőben a velenceiek is visszahódították Dalmáciát. Raguza azonban független lett, és évszázadokon át Velence fő vetélytársa maradt a térség kereskedelmében.

Korai újkor

Az 1526. évi mohácsi csata után, Magyarország nyugati feléhez hasonlóan, amelyet a törökök nem tudtak elfoglalni, Horvátország nyugati része is a Habsburg-házi I. Ferdinánd uralma alá került. Mivel a Habsburgok Magyarország törvényes királyainak is számítottak, a magyar-horvát perszonálunió következtében Horvátország is a Habsburg uralkodóház területeit gyarapította Magyarország keretében. A horvát államiság szempontjából azonban jelentős visszalépést jelentett a Habsburgok uralma. Ausztria uralkodói ugyanis nem koronáztatták meg magukat külön Horvátország királyává is, mint ahogyan azt a magyar uralkodók tették a Könyves Kálmán által köttetett perszonálunió előírásainak megfelelően. A horvát parlament elődjét, a Sabort sem hívták össze (mint ahogyan a pozsonyi országgyűlés tevékenysége is jobbára szünetelt egészen a magyar reformkorig).

19. század

Az 1848-as horvát országgyűlés (Sabor)
 
Az 1848-as horvát országgyűlés (Sabor)

A 19. század elejéig a mai Horvátország valamennyi területe Habsburg uralom alá került, mind a törököktől visszafoglalt területek éppúgy, mint Dalmácia, beleértve Dubrovnik (Raguza) várost is. Az egykori Horvátországnak abból a részéből, amely nem került Habsburg kézre, hanem továbbra is török befolyás alatt maradt, a későbbiekben Bosznia-Hercegovina tartomány alakult ki.

A horvátlakta vidékek nem alkottak egységes országot a hatalmas Habsburg Birodalmon belül, hanem több politikai egységre osztották őket. Mind Horvátországtól, mind Magyarországtól külön kezelték Szlavóniát, amely valaha Magyarország szerves része volt és jórészt magyarok lakták, ekkorra azonban a magyarság már szinte eltűnt innen. Ezenkívül külön közigazgatási területnek számított Dalmácia, valamint Isztria is, amely az Osztrák Tengermellékhez tartozott. Sőt, a mai Horvátország jelentős területét elfoglaló úgynevezett katonai határőrvidék is gyakorlatilag önálló közigazgatási egységet alkotott.

A katonai határőrvidékre a Habsburgok előszeretettel hívtak szerb és részben vlach fegyvereseket a még török uralom allatt álló Balkánról a Habsburg Birodalom védelmére. A katonai határőrvidéken élő szerbeket a katonai szolgálataikért cserébe a Habsburg uralkodóház a többi népcsoporthoz képest jelentős kiváltságjogokkal ruházta fel. Az áttelepülés a török kézen lévő Balkánról a Habsburg Birodalom területére így nyilvánvalóan csábító volt, olyannyira, hogy az egykori katonai határőrvidék területén a szerbek gyakorlatilag többségbe kerültek a horvátokkal szemben.

Horvát-Szlavónország vármegyéi a kiegyezés után
 
Horvát-Szlavónország vármegyéi a kiegyezés után

A kiegyezés értelmében (1867) a Horvátország és Szlavónia, valamint a volt horvát és szlovén katonai határőrvidék egyesítésével létrehozott Horvát-Szlavónország politikailag egységes terület lett a magyar korona részeként, Isztria és Dalmácia azonban a Monarchia osztrák részéhez tartozott. A 19. században ébredő horvát nacionalista mozgalom egyik legfontosabb célkitűzése valamennyi horvátlakta terület egységesítése volt.

20. század

Az Osztrák–Magyar Monarchia összeomlását követően, az első világháború után, Horvátország a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság része lett. Ez az államalakulat 1929-től Jugoszlávia néven ismert.

A második világháború idején, sok száz év után, Horvátország ismét független lett egy rövid időre. A horvát történelemnek erre az időszakára azonban Mussolini fasizmusa és Hitler náci birodalma vetett végzetes árnyékot, a két birodalom közvetlen szomszédságában ugyanis az Ante Pavelić által vezetett Független Horvát Állam a tengelyhatalmak oldalán állt, és tevékeny részt vállalt a szerbek és zsidók tömegeinek kiirtásában.

A fasizmus és a nácizmus veresége után, Horvátország a szocialista Jugoszlávia egyik föderatív köztársasága lett, amelynek első elnöke, Josip Broz Tito, részben horvát származású volt.

Jugoszlávia felbomlása után

A vukovári népirtás (1991) áldozatainak temetője Európa legnagyobb tömegsírja a II. világháború óta
 
A vukovári népirtás (1991) áldozatainak temetője Európa legnagyobb tömegsírja a II. világháború óta

Jugoszlávia felbomlása során Horvátország 1991-ben kiáltotta ki függetlenségét, amelyet azonban a majdnem öt évig tartó véres háború követett. Horvátországnak azokon a területein, amelyeken a Habsburg Birodalom idején katonai határőrvidék létezett, az egykori osztrák telepítési politika következtében, a szerbek többségben voltak a horvátokkal szemben, és ezeken a vidékeken nem voltak hajlandóak elismerni Horvátország függetlenségét, hanem egy sajátos szerb szakadár államot hoztak létre, az úgynevezett Szerb Krajina Köztársaságot, amelyet azonban rajtuk kívül senki sem ismert el valódi államnak. Az 1995. évi horvát hadműveletek (Villám és Vihar) következményeként a háború befejeződött, a Szerb Krajina területe pedig újra Horvátországhoz tartozik. Ám a Vihar hadművelet alatt a horvát katonák ENSZ felmérések szerint körülbelül 2000 civilt öltek meg. A horvátok szerint 90 000, az ENSZ szerint 150 000, a BBC szerint 200 000[1][2], a szerbek szerint pedig 200 000-250 000 szerb menekült el a bevonuló horvát hadsereg elől. 1992 és 1995 között a horvát katonai erők Bosznia-Hercegovinában is harcoltak. Az 1995-ben fel nem szabadított területeket (Kelet-Szlavónia egyes részei és a Horvátországhoz tartozó Dél-Baranya) az ENSZ ellenőrzése alatt integrálták újra Horvátországba. Ez a folyamat 1998-ban fejeződött be, s ettől kezdve Horvátország teljes területe fölött szuverenitást gyakorol. A horvát nép embervesztesége a horvátországi háború során: 10 668 halott[3] 37 180 sebesült[3] 2915 eltűnt[4][5] 196 000 menekült[6]

2005-ben Horvátország hivatalosan is megkezdte csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval.

Államszervezet és közigazgatás

Alkotmány, államforma

Az 1990-es alkotmány elfogadása óta Horvátországban parlamentáris demokrácia van.

Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás

Az államfő a köztársasági elnök (Predsjednik), akit 5 évre választanak. Ő a hadsereg parancsnoka, az ő hatáskörébe tartozik kijelölni a miniszterelnököt, és egy kevés befolyása van a külügyekre is.

A horvát parlament, a szábor egykamarás törvényhozó szerv 160 fővel, amelynek tagjait 4 évente népszavazással választják. Ülésszakot január 15. és július 15. között, valamint szeptember 15-től december 15-ig tartanak.

A horvát kormány (Vlada RH) vezetője a miniszterelnök, 2 miniszterelnök-helyettessel és 14 miniszterrel dolgozik, mindegyik saját tárcával rendelkezik.

Horvátországban háromtáblás bírósági rendszer van: Legfelsőbb Bíróság, Megyei Bíróság, és Községi Bíróság. Az alkotmánnyal kapcsolatos ügyekben az Alkotmánybíróság dönt.

Politikai pártok

Védelmi rendszer

:Horvát Köztársaság Honvédelmi Minisztérium (Ministarstvo obrane Republike Hrvatske – MORH)
 • Horvát Hadsereg (Hrvatska Vojska – HV)
  • Horvát Légierő (Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo – HRZ)
  • Horvát Haditengerészet (Hrvatska Ratna Mornarica – HRM)
  • Horvát Szárazföldi Hadsereg (Hrvatska Kopnena Vojska – HKoV)

Népesség

Split látképe
 
Split látképe

Általános adatok

 • Lakosság: 4,49 millió fő (2006). Korábbi adatok: 3,9 millió (1950), 4,4 millió (1970), 4,5 millió (1999).
 • Népsűrűség: 80 fő / km2 (2006). Legsűrűbben lakott területei: az Adria partja és a Pannon-régió.
 • Népességnövekedés: -0,03%/év (2006).
 • Születéskor várható élettartam: férfiak 71 év, nők 78,5 év (2006).

 

Etnikai, nyelvi, vallási megoszlás

vörös (horvát), kék (szerb), narancs (cseh), rózsaszín (magyar), fekete (olasz)
 
vörös (horvát), kék (szerb), narancs (cseh), rózsaszín (magyar), fekete (olasz)

Etnikai csoportok: horvátok 89%, szerbek 4,5%. További népcsoportok: bosnyákok, magyarok (a 2001. évi népszámlálás során 16 595 fő volt), szlovének, csehek, olaszok, albánok és romák.

Lásd még: Horvátországi magyarok

Vallások: római katolikus 87,8%, ortodox 4,4%, muzulmán 1,3% egyéb 7,5%. A horvátok többsége a római katolikus egyház híve, míg a szerbek a szerb ortodox vallás követői. Ezen kívül a protestánsok élnek még az országban.

Gazdaság

Horvátország az egykori Jugoszlávia hat tagköztársaságának gazdaságilag legjobban fejlett régiói közé tartozott. Az 1980-as évek végén becslések szerint a jugoszláv nemzeti össztermék 25%-a innen származott.

1990-ben 500 állami vállalat ment csődbe, 1991-ben a termelés az előző évihez képest 12% csökkenést mutatott. A balkáni háború kitörésekor, 1991 júniusában kezdődött a horvát gazdaság eredményeinek csökkenése.

Az államadósság 3 662 millió USD volt 1995 – ben – az egykori Jugoszlávia adóssága nélkül. Az inflációs ráta 3,5% – ot ért el (1996). A balkáni háború által okozott anyagi kár Horvátországban becslések szerint meghaladta a 20 milliárd USD összeget.

Általános adatok

 • A (GDP) bruttó hazai termék (2004) 34 311 millió USD, ebből: szolgáltatás 61,6%, ipar 30,1%, mezőgazdaság 8,2%; GDP/fő: 7 720 USD (2004) – 4,49% növekedést mutatottb(2000–2004).
 • A dolgozók aránya az egyes gazdasági szektorokban: 17% mezőgazdaság, 30% ipar, 53% szolgáltatás.

Gazdasági ágazatok

Mezőgazdaság

 • A területnek közel kétharmad részét hasznosítja a mezőgazdaság. Mindenekelőtt a Száva-Dráva- köze áll intenzív hasznosítás alatt. Legfontosabb terményei: cukorrépa, burgonya, búza, kukorica. Ahol a klíma megengedi, lehetőség nyílik a bortermelésre és a gyümölcstermesztésre is. A déli parti területeken megterem a dohány és a citrusfélék.
 • Az állattenyésztésben főleg a szarvasmarha, a birka és a sertés tenyésztésére koncentrálnak.
 • Az adriai parthoz közeli vizek mentén meghatározó bevételi forrást jelent a halászat.

Ipar

 • Bányászata: Horvátország területe ásványkincsekben nem szűkölködik. A háború kitörése előtt, 1991-ben a legnagyobb munkaadó-szektor volt a bányászat. Fontos ásványkincsei: kőolaj, földgáz, feketekőszén, barnakőszén, bauxit, rézérc, kaolin. Néhány helyen előfordul a kalcium, a cink és a , így grafitot és gipszet is előállítanak.
 • Az Adria-kőolajvezetéknek köszönhetően Rijeka (Fiume) egyben a kőolaj-finomítás egyik központja is.
 • Legfontosabb üzemei a kőolajfinomítók, a vas- és acélgyárak, a hajógyárak, és a vegyipari üzemek. Fontos termékei az élelmiszeripari termékek, gépek, cement, beton, fémáruk és textilipari termékei.
 • A bányászat néhány éve hanyatlásnak indult. Az ipari üzemek közül 1991 után a háborúban sok megsemmisült vagy károkat szenvedett és a helyreállítás jelentős anyagi ráfordítást igényel, így ez néhány területen még hátravan.

Kereskedelem

Dubrovnik látképe
 
Dubrovnik látképe
 • Jelenleg a gazdaság vezető ágazata a szolgáltatás, s ezen belül is az idegenforgalom és a közlekedés.

Idegenforgalom

Az 1980-as években a jugoszláviai horvát tagköztársaság adta az ország idegenforgalmi bevételének 80%-át. Ez a háborús konfliktus nyomán súlyos veszteségeket szenvedett, de a hosszú tengerpart lassan visszanyerte vonzerejét.

Az ország idegenforgalmi területei a következők: Isztria, Kvarner – öböl, Dalmácia (Zadari régió, ?ibeniki régió, Spliti régió, Dubrovniki régió), Közép-Horvátország, Zágráb, Szlavónia és a Drávaszög.

Az Isztria turisztikai szempontból az ország legfejlettebb régiója, legfontosabb centrumai a félsziget nyugati partján fekszenek. Tizenegy jachtkikötője van. Az Adria legnagyobb félszigete, partjának hossza 445 km.

Dalmácia tengerparti sávjában 2001-től rekordmértékű az idegenforgalom.

Külkereskedelem

 • Az 1990-es évek közepétől áruexportja jelentősen nőtt, jelenleg már éves szinten már több mint 5 milliárd USD. Ennek 70%-át a gépgyártás és a vegyipar valamint a textilipar és az élelmiszeripar teszi ki. Vezető külkereskedelmi partnerei: Olaszország, Németország és Szlovénia.

Közlekedés

 • Rendkívül kedvező közlekedésföldrajzi helyzete révén hatalmas tranzitforgalmat bonyolít le. Rijeka (Fiume) kikötőjében főleg a külföldi befektetések révén jelentős infrastruktúrális beruházások kezdődtek.

Média

Rádió-televízió

A horvát állami televízió a Hrvatska Radiotelevizija. A televízót műholdról is foghatjuk. Egyéb rádiók: Otvoreni radió, Narodni radio és Radio Marija.

Az RTL televízió helyi képviselete: RTL Televizija. A másik népszerű magántelevízió a Nova TV. Ezenfelül még több helyi televízió is van: Z1, OTV, NeT.

Filmstúdió Jadran Film, amely a második világháború óta készíti a filmeket.

Újságok

Napilapok: 24 sata, Jutarnji list, Novi list, Slobodna Dalmacija, Večernji list, Vjesnik Hetilapok: Feral Tribune, Fokus, Glas Koncila, Globus, Hrvatski list, Hrvatsko slovo, Imperijal, Nacional

Kultúra

Nemzeti színház
 
Nemzeti színház
August ?enoa
 
August ?enoa

Oktatási rendszer

Horvátországban a gyermekek 8 éves kortól iskolakötelesek. Az országban 61 felsőfokú intézmény van, a legismertebbek:

Egyetem neve alapítása hallgatók száma
Zágrábi Egyetem 1669 52 600
Rijekai Egyetem 1973 16 450
Spliti Egyetem 1974 n.a.
Josip Juraj Strossmayer Egyetem 1975 7 500
Zadari Egyetem 2003 5000
Dubrovniki Egyetem 2003 2 600

Kulturális intézmények

könyvtárak, múzeumok, színházak, zene és tánc intézményei

 • Horvát Nemzeti Színház (Hrvatsko narodno kazaliąte): Épült 1895. Befogadás: 700 fő.

Lásd még: Horvátország színházainak listája

Művészetek

Népművészet  •  Építészet  •  Festészet  •  Szobrászat  •  Iparművészet  •  Zene  •  Tánc  •  Irodalom  •  Színház  •  Fotóművészet  •  Film

Gasztronómia

Csevapcsica: marha- és sertéshúsból összekevert, fűszerezett fasírt. Tálalása szeletelt hagymával és ajvarral a legajánlottabb!

Ajvar: különféle zöldségekből(vöröshagyma,paprika,paradicsom,cukkini)összedarálásából és dunsztolásából készülő szósz( hasonlít az Erős Pistához).

Péksütemények:

Burek: törökös eredetű, azonban ma a legnépszerűbb horvát péksüteménnyé vált!Levelestésztából készült, túróval,sonkával,gombával töltött édesség!

Strukli: réteshez hasonló,almával,gyümölccsel töltött sütemény.

Pljeskavica: Félkövér szöveglehetőség szerint faszénen, grillen megsütött fűszerezett húspogácsa.

Levesek: a tengerpart legnépszerűbb hallevesei a BRODET,melyet agyagtálban,parázson főznek. A MANESTRA a tengerparti részekre jellemző, vörösborral leöntött,babbal és pirított tésztával tálalt leves. A szárazföldeken a paprikás,tejfölös Csorba fogyasztása a leggyakoribb.

Halételek: legkedveltebb a sült Lignja(tintahal) és a citrommal tálalt girice(vékony szardella).

 

Sport

Janica Kostelić siel
 
Janica Kostelić siel

Két sportágban nagyon kiemelkedő Horvátország: kézilabda és síelés. A férfi kézilabdások olimpiai bajnokok, illetve Janica Kostelić síelőnő is olimpiai illetve világbajnok. Jók még vízilabdában, illetve futballban is. A leghíresebb focicsapataik a Dinamo Zagreb és a Hajduk Split.

Híres sportolók még: Draľen Petrović, Kreąimir Ćosić, Mirko Filipović, Goran Ivaniąević, Davor ?uker, Zvonimir Boban, Robert Jarni, Dado Prąo.

Ünnepek

Hivatalos ünnepnapok az országban:

 • január 1. Újév
 • május 1. Munka ünnepe
 • május 30. az Államiság napja
 • június 22. Nemzeti Ünnep
 • augusztus 15. Mária Mennybemenetele
 • november 1. Mindenszentek
 • december 25-26. Karácsony

Az ortodox egyház hívei január 7. – én ünneplik a karácsonyt, ez fizetett ünnepnap.

Külső hivatkozások

 

 • vége
 •  

  Hozzászólások

  Hozzászólás megtekintése

  Hozzászólások megtekintése

  банты для волос

  (CharlesGreft, 2022.01.28 07:49)

  [url=https://www.wildberries.ru/catalog/43998310/detail.aspx]заколка для волос бант[/url]

  [url=https://kadambakranti.com/government-ignoring-farmers-lakhs-of-crop-losses/#comment-642225]банты для волос[/url] 015312e

  бантики для собак

  (RonaldBiz, 2022.01.27 21:02)

  [url=https://www.wildberries.ru/catalog/58211503/detail.aspx]валберис бантики для собак[/url]

  [url=https://wallapainting.com/magnetic-chalk-board-paint/dscn4314/#comment-9043]бантики для собак[/url] db81687

  Web desjgn Studio

  (TerrySuevy, 2022.01.15 15:36)

  [url=https://webbookstudio.com/]webdesign studio[/url]

  [url=http://www.cisat.cu/el-cisat-en-su-aniversario-xix/#comment-19687]Web desjgn Studio[/url] 75032b7

  Nice post

  (סרטי זקס, 2022.01.09 17:48)

  "The very next time I read a blog, I hope that it won't fail me just as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read through, but I genuinely thought you'd have something useful to talk about. All I hear is a bunch of crying about something you can fix if you weren't too busy looking for attention."
  https://zedsex.com/cumshots-compilation-anal-oral-creampies-cumshots-on-feet-23min/

  Как заработать на Форексе без риска?

  (FxtrdlNes, 2022.01.04 19:38)

  На сайте [url=http://salemt4srv.ru]http://salemt4srv.ru[/url] можно купить скрипт,чтобы создать свою Форекс компанию. Останется лишь продвинуть свой ресурс и зарабатывать деньги на тех, кто хочет сыграть в эту финансовую рулетку. Отличная ниша для инвестиций!
  Как зарегистрировать Форекс компанию? Нужна ли лицензия? Стоимость сайта — $500-3,000. Стоимость регистрации — $0-5,000. Стоимость торговой платформы — $2,000-100,000. Обращайтесь за созданием Форекс сайта в специальные компании, имеющие опыт на финансовых рынках. Иначе вы рискуете получить очередной шаблонный сайт, который не будет работать.
  На упомянутом вначале поста сайте продается Брокерское оборудование Forex под ключ.
  Брокерская компания под ключ с бессрочной лицензией.
  Продается торговый сервер MetaTrader4 Форекс.
  Аренда MetaTrader4 Forex сервера.

  http://salemt4srv.ru

  Остались вопросы? Обращайтесь:
  Skype для контактов: g.i.790
  WhatsApp: +371 204 76695

  Промокод iherb

  (SteveCrurl, 2022.01.03 08:34)

  https://herb-promo21.ru/

  [url=https://centennial.neo.edu/lettre-de-remerciement-bpy5vre2/#comment-1364253]Промокод iherb[/url] 1687e33

  Интернет магазин сантехники в Киеве

  (RobertSuema, 2022.01.02 21:42)

  https://santehnika1.kiev.ua

  [url=http://fcsgi.org/?page_id=15#comment-1447]Интернет магазин сантехники в Киеве[/url] 2eb7503

  Кредит наличными

  (BrandonAnose, 2021.12.30 15:34)

  Кредит наличными https://cashinsky21.ru/

  [url=https://pegasi.weeaboo.nl/2021/04/08/oops-all-releases/#comment-5198]Кредит наличными[/url] 15312eb

  Монополия

  (AlbertKal, 2021.12.28 20:19)

  https://monopolia21.ru

  [url=https://pagina22.com.br/2021/05/13/o-filao-das-novas-florestas/#comment-4642]Монополия[/url] 7e37_60

  Доска бесплатных объявлений

  (DarrylMow, 2021.12.26 12:42)

  Доска бесплатных объявлений https://podat-obyavlenie-besplatno.ru

  [url=https://www.trendingnews.it/massimo-ranieri-verita-figlia-cristiana-calone/#comment-736601]Доска бесплатных объявлений[/url] eb75032

  Купить витамины в Киеве

  (Edwinsoalo, 2021.12.25 12:55)

  Купить витамины в Киеве https://vitamines2.kiev.ua/

  [url=https://gyanashramschool.com/gyan-ashram-mun/#comment-30768]Купить витамины в Киеве[/url] 4c5db81

  Writing your essay cheap

  (BillyTuh, 2021.12.23 22:52)

  Writing essay cheap https://essay889.com/

  [url=http://www.ah-primsweiler.de/wb/pages/posts/djk-dillingen---sg-prims248.php?id=248]Writing your essay cheap[/url] c5db816

  Лечение зубов Нахабино

  (Derricktef, 2021.12.18 20:57)

  https://www.google.dk/url?sa=t&url=https://xn----7sbbab1aj3awx7af4d0f.xn--p1ai/

  [url=https://kan0fy47.blog.ss-blog.jp/2021-09-27?comment_fail=1#commentblock&time=1639857259]Пломба на зуб Митино[/url] 32b74c5

  Купить большие подарочные упаковки

  (MatthewBom, 2021.12.16 22:03)

  [url=http://oasisgifts.ru]Картонные упаковки в Москве[/url]

  [url=https://iuyouth.edu.vn/988-2/#comment-24038]Картонные упаковки в Москве[/url] a2ba101

  Магазин подарков и сувениров

  (MatthewBom, 2021.12.16 16:23)

  http://oasisgifts.ru

  [url=https://www.kryptogag.com/2021/06/13/hypeshib-is-coming/comment-page-1393/#comment-134637]Магазин подарков и сувениров[/url] 32b74c5

  Адвокат в Москве.

  (CharlesNat, 2021.11.29 01:17)

  https://vk.com/advokatcheboksar

  [url=http://intoblack.net/index.php?num=46]Адвокат в Москве.[/url] 32b74c5

  Nice post

  (ריהוט גן, 2021.11.28 21:33)

  "A fascinating discussion is worth comment. I believe that you ought to publish more on this subject matter, it might not be a taboo subject but typically people don't speak about these subjects. To the next! Cheers!!"

  Адвокат в Москве.

  (CharlesNat, 2021.11.28 18:35)

  https://vk.com/advokatcheboksar

  [url=https://uko.blog.ss-blog.jp/2021-08-23?comment_success=2021-11-27T03:27:25&time=1637951245]Адвокат в Москве.[/url] 38_89a3

  Good post

  (ריהוט גן, 2021.11.28 12:10)

  "I need to to thank you for this good read!! I absolutely loved every bit of it. I have got you book-marked to check out new things you postÖ"

  Nice post

  (ריהוט גן, 2021.11.28 02:51)

  "Everything is very open with a really clear clarification of the issues. It was definitely informative. Your website is very useful. Many thanks for sharing!"